Is een zeemansgraf toegestaan?
Op Nederlandse wateren is een zeemansgraf niet toegestaan, maar in veel andere landen, zoals de VS, Portugal en het Verenigd Koninkrijk is dit nog wel mogelijk. Ook op internationale wateren kan worden gekozen voor een zeemansbegrafenis.
Voorwaarde is wel dat de bodem op ten minste 300 meter diepte zit en dat er in de omgeving niet wordt gevist.
Enkele bekende personen die een zeemansgraf kregen:
- Karel Doorman
- Edward Winslow
- Osama bin Laden
In Engeland wordt 25 tot 30 keer per jaar een zeemansgraf uitgevoerd.
Kan ik zelf kiezen voor een zeemansgraf?
Ja, dit is mogelijk in het VK en kan worden geregeld via Britannia Shipping for Burial at Sea. De kosten, inclusief verzorgde begrafenis, liggen op circa 4.600 Britse pond (5.500 euro). Houd rekening met wat administratief werk en extra kosten voor het transport van het lichaam naar de UK.
Er is ook een Nederlandse organisatie (Aqua Omega) waarbij een zeemansgraf in zijn geheel kan worden georganiseerd, inclusief formaliteiten. Dit kost circa 12.000 euro.
Na de zeemansbegrafenis ontvangen de nabestaanden een maritieme kaart met een officiële zeemansgraf-verklaring. Hierop staan de positie, het schip, de datum en het tijdstip vermeld.
Een kapitaal-uitvaartverzekering (geldverzekering) kan de kosten voor een zeemansgraf vergoeden.
Wanneer wordt gekozen voor een zeemansgraf?
Naast de vrijwillige keuze voor een zeemansgraf, wordt deze vorm van lijkbezorging eigenlijk alleen in zeldzame situaties toegepast. Bij een overlijden op zee wordt het stoffelijk overschot normaliter per schip of helikopter aan land gebracht, zodat de nabestaanden afscheid kunnen nemen.
Alleen als het lichaam niet op tijd aan land kan komen of als het lichaam een gevaar vormt voor de bemanning wordt het lichaam overboord gezet en vindt er een begrafenis op zee plaats. Dit zou bijvoorbeeld van toepassing kunnen zijn in een oorlogssituatie, waarbij een Marineschip op volle zee vaart en er een overlijden aan boord plaatsvindt.