Begrafenis

Kleding voor een begrafenis

Begrafeniskleding is doorgaans sober en respectvol. Het toont eerbied voor de overledene en de nabestaanden.

Wanneer u beslist welke kleding u aantrekt bij een crematie of begrafenis, is het beter om hierin een conservatieve keuze te maken.

Lees verder

Wat draagt u bij een uitvaart?

Het is gangbaar om donkere kleding te dragen. Dit hoeft niet perse zwart te zijn, maar het is wel belangrijk om vrolijke of felle kleuren te vermijden. Hetzelfde geldt voor glinsterende stoffen of flitsende printjes. Bewaar die voor een vrolijkere gelegenheid.

Kies begrafeniskleding die past bij een serieuze, zakelijke bijeenkomst en laat u verder leiden door:

 • De locatie van de uitvaart, bijvoorbeeld in een kerk of bij een crematorium
 • Het seizoen en het weer
 • De achtergrond en wensen van de overledene

Kleding begrafenis: mannen

Heren dragen tijdens de uitvaart het liefst zakelijke rouwkleding. Kies voor conservatieve kleuren en tonen die niet te veel opvallen, zoals:

 • Zwart
 • Donkerblauw
 • Grijs

Een blouse of overhemd met jasje en nette broek is gebruikelijk. Vermijd sneakers, maar kies liever voor nette bruine, donkerblauwe, grijze of zwarte stoffen of leren schoenen.

Voorbeelden mannen

Een overzicht van enkele voorbeelden voor mannen:

 • Een donkerblauw, donkergrijs, grijs of zwart pak met wit overhemd en nette leren schoenen, eventueel met ingetogen stropdas
 • Een nette, lange donkere broek (liever geen spijkerbroek) met een donkerkleurige blouse en stoffen schoenen.
 • Een nette, donkere broek met een blouse en nette sweater/coltrui eroverheen en nette lederen schoenen
 • Een nette coltrui met stijlvolle broek en nette suède schoenen

Kleding begrafenis: vrouwen

Dames kunnen kiezen voor een jurk, jumpsuit of mantelpakje. Een cocktailjurk kan eventueel ook in de zomer, maar zorg er dan voor dat de jurk niet te kort is en geen decolleté of diepe V-hals heeft.

Zorg verder voor nette, donkere of lichtgrijze schoenen, het liefst zonder hoge hakken.

Voorbeelden vrouwen

Enkele voorbeelden van rouwkleding voor vrouwen:

 • Een donker gekleurde jurk met nette dames schoenen of laarsjes
 • Een mantelpakje met nette schoenen
 • Een neutrale jurk met donkere panty en nette damesschoenen
 • Een stijlvol, donker jumpsuit met stijlvolle, donkere schoenen
 • Een donkerkleurige blouse met jasje, nette broek en nette schoenen

Kleding begrafenis: kinderen

Ook kinderen probeert u netjes aan te kleden. Er zijn verschillende opties, zo zijn er voor jongens zwarte pakjes te koop. Voor de meisjes zijn er diverse jurkjes beschikbaar.

Ook voor kinderen geldt: vermijd felle kleuren en drukke prints, plaatjes en teksten op kleding. Kies verder voor nette, donkere schoenen.

Dresscode Do’s en Don’ts

Dit zijn de Do’s en Don’ts voor kleding tijdens de crematie of begrafenis:

Do’s

 1. Hou rekening met de locatie van de uitvaart: een uitvaartdienst in de zomer in de buurt van het strand is wellicht minder zakelijk dan een afscheidsplechtigheid in een kerk in de winter.
 2. Hou rekening met geloof, cultuur en achtergrond: sommige culturen en geloven hebben wellicht hele andere gebruiken voor begrafenis kleding dan anderen.
 3. Probeer niet op te vallen: een uitvaart is niet bedoeld om aandacht te trekken. Het is daarom raadzaam om u zich zo te kleden als andere nabestaanden.
 4. Vraag advies: advies vragen aan iemand kan nooit kwaad. De directe familie of uitvaartverzorger kan u voorzien van zinnige tips voor kleding bij de uitvaart. Misschien heeft de overledene zelfs zijn wensen uitgesproken met betrekking tot de dresscode bij de uitvaart.
 5. Verberg tatoeages: dit doet u uit respect voor de nabestaanden

Welke dingen wilt u juist vermijden tijdens de begrafenis?

Don’ts

 1. Felle kleuren dragen: Om veilig te zijn, kiest u zoveel mogelijk voor donkere kleuren in plaats van felle kleuren bij de crematie/begrafenis, bijvoorbeeld donkerblauw, grijs, donkergroen, donkerrood of zwart. Een lichte kleur of wit kan ook, mits dit wordt afgewisseld met een donkere kleur
 2. Underdress: hoewel u waarschijnlijk verschillende soorten kledij zult aantreffen op de begrafenis, is het altijd beter om overdressed te gaan in plaats van underdressed. Kies dus liever voor iets nettere of zakelijke kleding.
 3. Vermijd accessoires: probeer accessoires bij de kleding te vermijden, zoals petten, hoeden en opvallende sieraden. Vrouwen kunnen eventueel wel een mooie hoed dragen (maar geen felle kleuren).
 4. Korte broek/korte mouwen: voor mannen is het doorgaans niet gebruikelijk om korte mouwen te dragen tijdens een uitvaart. Dat geldt al helemaal voor korte broeken. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld wel een donkere, lange of middellange jurk dragen, zonder mouwen of met korte mouwen.