Kosten uitvaart

De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van de wensen en eisen van de overledene en/of de nabestaanden.

  • Een eenvoudige uitvaart, met enkel de standaard diensten, kost zo’n 6.000 euro.
  • Een gemiddelde uitvaart met een mooie kist, een mooie afscheidsplechtigheid met bloemen en een receptie nadien kost zo’n 8.500 euro
  • Een uitvaart met allerlei (extra) opties, zoals een luxere kist, meer bloemen en uitgebreidere catering kan oplopen tot zo’n 11.000 euro.

Soort uitvaart bepalend

Ook de soort uitvaart (begrafenis of crematie) heeft een sterke invloed op de kosten. Begrafenissen zijn vaak duurder vanwege de hogere grafkosten.

Berekenen

Hieronder kunt u de kosten van uw uitvaart berekenen

Let op: de genoemde bedragen geven slechts een indicatie van de kosten. Op het moment van overlijden kunnen de kosten vanwege verschillende redenen lager of hoger uitvallen.

Basiskosten uitvaart

Bepaalde werkzaamheden komen bij iedere uitvaart kijken en dienen dan ook betaald te worden. Denk aan:
- Bespreken en begeleiden van de uitvaart
- Overbrengen van de overledene van het uitvaart/rouwcentrum naar het crematorium
- Verzorgen van de overledene
- Wettelijke formaliteiten
- Administratiekosten

Wat voor soort uitvaart wenst u?

U kunt kiezen tussen een crematie met of zonder asbestemming (zoals een urn), of een begrafenis in een algemeen of particulier graf. Bij een algemeen graf ligt de overledene omringt door anderen die geen band hebben met elkaar. Bij een particulier graf ligt u samen met een overleden familielid.

Meegenomen in de onderstaande kosten zijn onder andere: bespreking van de uitvaart, regeling en algehele begeleiding van de uitvaart, vervullen van wettelijke formaliteiten, administratiekosten en praktische afwikkeling van zaken.

Wilt u opgebaard worden?

U kunt ervoor kiezen om voor de uitvaart opgebaard te worden, zodat vrienden en familie persoonlijk afscheid van u kunnen nemen. Opbaring kan thuis of in een uitvaartcentrum.

Hoeveel rouwkaarten wilt u versturen?

Rouwkaarten zijn een gebruikelijke manier om te laten weten dat een dierbare is overleden en iemand uit te nodigen voor de uitvaart. De genoemde prijzen zijn voor een standaard rouwkaart.

Wilt u rouwadvertentie in de krant?

Een rouwadvertentie kan zinvol zijn als de overledene erg actief was in het verenigingsleven of maatschappelijke of politieke functies heeft bekleed. Doorgaans is de rouwadvertentie een kopie van de rouwkaart in de krant.

Wat voor kist wenst u?

De prijs voor een grafkist verschilt aanzienlijk, afhankelijk van het model, de gebruikte materialen en bedrukking. Steeds vaker kiest men voor een duurzame kist, gemaakt van op duurzame wijze verkregen hout uit Nederland.

Wat wilt u uitgeven aan bloemen?

Bloemen bij een uitvaart geven uiting aan de liefde en het respect voor de overledene. De nabestaanden kunnen met de uitvaartondernemer overleggen welke bloemen zij zouden wensen.

Wat voor rouwstoet wenst u?

Bij het afscheid van een dierbare wilt u graag een stijlvolle rouwauto. Er zijn op dit vlak tal van mogelijkheden, zelfs een koets, oldtimer of motor met zijspan behoren tot de mogelijkheden. Als aansluiting op de rouwauto kunt u één of meer volgauto's mee laten rijden voor vervoer van de nabestaanden.

Wilt u een afscheidsdienst?

Wilt u een afscheidsdienst in een kerk, bij de begraafplaats of in de aularuimte van het crematorium? Er wordt uitgegaan van een afscheidsbijeenkomst of afscheidsdienst van 60 minuten.

Wenst u catering bij de afscheidsdienst?

Er zijn vele varianten catering die u kunt regelen bij de afscheidsdienst van de uitvaart. Hieronder staan een aantal veelgebruikte opties.

Heeft u nog aanvullende wensen voor de uitvaart? Zo ja, wat mogen deze kosten?

Misschien zijn er nog andere wensen die u heeft voor uw uitvaart? Denk aan een begrafenis in de natuur, live muziek, een uitvaartfotograaf of een videograaf. Vul hier in wat u qua uitgaven verwacht.