Uitvaartverzekering vergelijken

Sluit binnen 3 minuten af

Kies uit een van de 12 verzekeraars en stel uw eigen uitvaartverzekering samen.

Koen Kuijper:

"Een uitvaart kost gemiddeld € 8.000"

Vergelijken

De premies in deze vergelijking zijn berekend met de geboortedatum:

7 augustus 1988 (32 jaar)


Dela, Yarden en Monuta vergelijken op basis van uw eigen leeftijd?

Check uw premie

Gecontroleerd op: 07-08-2020

12 uitvaartverzekeringen gevonden

Sorteer op:

1
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-
€ 9,85
 1. Altijd aan te passen aan uw wensen
 2. Complete uitvaart tegen lage premie
 3. Geen zorgen voor nabestaanden
Meest gekozen verzekering
2
Verzekerd bedrag
€ 8.000,-
€ 9,89
 1. Flexibel, altijd aan te passen
 2. Bedrag volledig vrij te besteden
 3. Kinderen tot 21 jaar gratis mee te verzekeren
Altijd volledige keuzevrijheid
3
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-
€ 12,11
 1. Verzekering tussentijds aanpasbaar
 2. Direct duidelijkheid over medische acceptatie
 3. Kinderen tot 18 jaar gratis mee te verzekeren
70%

van alle Nederlanders heeft een uitvaartverzekering

8,1

is het gemiddelde klantcijfer
van alle uitvaartverzekeraars

1.707

beoordelingen in totaal geplaatst
door onze bezoekers

Yarden is een grote uitvaartorganisatie- en verzekeraar in Nederland. Het bedrijf biedt verschillende soorten uitvaartverzekeringen aan en verzorgt begrafenissen en crematies in heel Nederland. Yarden heeft ongeveer 1 miljoen leden. Via Vereniging Yarden ontvangen nabestaanden extra ondersteuning bij rouwverwerking.

Voordelen Yarden

 1. Kinderen tot 21 jaar gratis meeverzekerd
 2. 10% extra budget bij Yarden Uitvaartzorg

DELA werd in 1937 opgericht als begrafenisvereniging onder de naam ‘Draagt
Elkanders Lasten’. De organisatie verzorgt uitvaarten en biedt kapitaal- en combinatieverzekeringen aan om een crematie of begrafenis te bekostigen. Inmiddels heeft coöperatie DELA ruim 3 miljoen leden in Nederland.

Voordelen Dela

 1. Waardevaste uitvaartverzekering
 2. Unieke nazorg nabestaanden

Monuta is een Nederlandse uitvaartonderneming- en verzekeraar. Het bedrijf is een van de grotere bedrijven als het gaat om verzekeren van crematies en begrafenissen. Ook verzorgt monuta uw uitvaart. Monuta biedt dienstenpakketten aan waarbij er flexibel gekozen kan worden voor een extra kapitaaluitkering.

Voordelen Monuta

 1. Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
 2. Flexibel verzekeren

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Bent u op zoek naar een geschikte uitvaartverzekering voor uw situatie? Dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

We bespreken ze graag hieronder.

Waarom vergelijken?

Allereerst is de vraag waarom je überhaupt uitvaartverzekeringen met elkaar zou vergelijken?

Drie redenen:

 1. De premie en voorwaarden kunnen per uitvaartverzekeraar verschillen
 2. Er zijn verschillende uitvaartverzekeringen met verschillende typen producten
 3. Er zit verschil in de service van verzekeraars

Stappenplan vergelijken

Om u goed te helpen leggen we in vijf handige stappen hoe u goed kunt vergelijken en zelfstandig een passende uitvaartverzekering kunt kiezen.

1. Verdiepen in verschillende soorten verzekeringen

De eerste stap is om u te verdiepen in de verschillende soorten uitvaartverzekeringen:

 • Sommige polissen keren geld uit bij overlijden (kapitaalverzekering).
 • Anderen geven juist een vergoeding voor een vooraf afgesproken pakket aan uitvaartdiensten (naturaverzekering).
 • Er bestaan ook combinaties van bovenstaande vormen.

Het is slim om uzelf te verdiepen in de verschillende soorten verzekeringen en de bijbehorende voor- en nadelen. Ook hieronder op deze pagina staat daarover meer informatie.

2. Bepaal de dekking

De volgende stap is om een verzekerd bedrag bedrag te kiezen dat de uitvaartverzekeraar uitkeert bij overlijden. Dit kan soms lastig zijn. Gelukkig kunt u met behulp van een uitvaartkosten-tool een goede inschatting maken.

Bij een naturaverzekering gaat het niet over een bedrag dat wordt uitgekeerd, maar van een vergoeding van vooraf bepaalde diensten. Deze diensten hebben uiteraard wel een bepaalde waarde, maar u hoeft zelf niet uit te pluizen welk bedrag u wilt verzekeren.

3. Premies vergelijken

Nu u precies weet welke dekking en soort verzekering wenselijk is kunt u de verzekeraars op premie met elkaar te vergelijken op basis van uw leeftijd. Hieronder wordt uitgelegd hoe u dat eenvoudig kunt doen:

4. Voorwaarden vergelijken

Naast de dekking en premie zijn ook de voorwaarden belangrijk, zoals:

Wel of geen indexatie

Vanwege inflatie en andere factoren kunnen de kosten van een uitvaart in de loop van tijd toenemen. Daarom kan het soms handig zijn om het verzekerde bedrag te indexeren. Dat houdt in dat de waarde van de som die wordt uitgekeerd een paar procent per jaar stijgt. De verzekering wordt dan steeds meer waard. U betaalt ook steeds iets meer premie.

Looptijd

De looptijd van de polis geeft aan hoe lang u premie dient te betalen. Bij het afsluiten van de uitvaartverzekering kunt u vaak kiezen uit meerdere looptijden. Na het verstrijken van de looptijd blijft u overigens gewoon verzekerd. Het is bij veel verzekeraars ook mogelijk om de premie in één keer te voldoen middels een koopsom.

Kinderen wel of niet meeverzekerd

Bij de meeste uitvaartverzekeraars kunt u kinderen gratis meeverzekeren.

5. Afsluiten

Heeft u een geschikte verzekering gevonden? Dan klikt u verder en kunt u de verzekering aanvragen.

Dat gaat zo:

 • Bij de aanvraag vult u uw persoonlijke gegevens en bankgegevens in
 • U beslist hoe u betaalt en in welke termijnen
 • Tot slot doorloopt u een korte medische acceptatieprocedure
 • U controleert uw gegevens en rond de aanvraag af

Meer weten?

In 2020 hebben wij onafhankelijk onderzoek gedaan naar alle uitvaartverzekeringen, waarbij we hebben gekeken naar de goedkoopste en beste uitvaartpolis. Dit onderzoek vindt u hier volledig terug.

Goedkoopste uitvaartverzekering

De zoektocht naar de goedkoopste uitvaartverzekering (of begrafenisverzekering) is niet altijd gemakkelijk. Belangrijk is in ieder geval om niet alleen naar de premie te kijken die u per maand moet betalen.

Hieronder een overzicht van enkele goedkope uitvaartverzekeringen:

VerzekeraarDekkingPremie p/m
Dela€ 8.000-€ 8,40
Yarden€ 8.000,-€ 9,89
Monuta€ 8.000,-€ 10,74
Ardanta€ 8.000,-€ 11,96
PCuitvaart€ 8.500,-€ 12,49

*Geboortedatum: 31-01-1988 (32 jaar)

In totaal zijn er 13 uitvaartverzekeraars actief in Nederland, waarvan er hierboven 12 worden vergeleken. Alleen GUV is niet opgenomen. Deze verzekeraar is niet geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bekijk hier een compleet overzicht van de uitvaartverzekeringen.

Wat bepaalt de premie?

Er zijn drie factoren die invloed hebben op hoe voordelig een bepaalde verzekering is:

 1. De looptijd: dit zegt iets over hoe lang u premie betaalt. Soms is het voordeliger om de kiezen voor een kortere looptijd en een iets hogere premie.
 2. De dekking: hoeveel geld (of welke diensten) krijgen u nabestaanden uitgekeerd na uw overlijden?
 3. De voorwaarden: een lage premie is mooi meegenomen, maar let wel goed op de (beperkende) voorwaarden die kunnen gelden, zoals een ingebouwde indexatie.

Alleen door alle van de bovenstaande aspecten mee te nemen, kunt u goed beoordelen en vergelijken of een bepaalde verzekering het goedkoopste is in uw situatie.

Hoe dan ook staat wel vast dat: hoe jonger u bent, hoe goedkoper de uitvaartverzekering. Het kan daarom zeker lonen om al op jonge leeftijd een polis aan te vragen.

Soorten uitvaartverzekeringen

In de regel zijn er eigenlijk twee verschillende soorten uitvaartpolissen:

 1. Kapitaal uitvaartverzekeringen
 2. Natura uitvaartverzekeringen

Toch kunnen er binnen deze twee categorieën nog belangrijke verschillen bestaan. Om die verschillen beter toe te lichten, is het handiger om te spreken van vier verschillende uitvaartverzekeringen. Hieronder worden ze één voor één besproken en met elkaar vergeleken.

Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering keert de verzekeraar na overlijden van de verzekerde een vast geldbedrag uit aan de nabestaanden. Deze uitkering kunnen zij naar eigen wens gebruiken om de kosten van de uitvaart te dekken. Dit is echter geen verplichting. Een deel of zelfs het volledige bedrag dat de uitvaartverzekeraar na overlijden uitkeert, mag door de nabestaanden vrij worden gebruikt, bijvoorbeeld voor een goed doel of een vakantie met de familie. Een kapitaalverzekering is in dat opzicht uniek.

VoordelenNadelen
Volledig vrije keuze wat betreft de besteding van het uitgekeerde bedrag.De keuzevrijheid kan ook een nadeel zijn als (een deel van de) nabestaanden besluit om het uitgekeerde bedrag aan iets anders te besteden dan eigenlijk de bedoeling is.
Bij de meeste kapitaalverzekeringen is het mogelijk om een voorschot op het uitgekeerde .bedrag te krijgen indien de verzekerde lijdt aan een terminale ziekte.Indexatie is vaak nodig, omdat de kosten van een uitvaart naar verloop van tijd hoger worden. De premie gaat daarom omhoog.

Pure naturaverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering ontvangt de uitvaartverzorger geld van de uitvaartverzekeraar om de uitvaart te regelen en te verzorgen.

Welke diensten en andere zaken door de uitvaartverzekeraar worden gedekt, zal vooraf, bij het aangaan van de verzekering worden bepaald. Als u van plan bent een natura uitvaartpolis af te sluiten is het belangrijk om voor uzelf te bepalen welke diensten en producten u wilt verzekeren.

Standaard zijn er vaak al een vast pakket aan producten en diensten verzekerd, zoals: verzorging van de overledene, persoonlijke begeleiding, vervoer van de overledene en de wettelijke formaliteiten bij de uitvaart.

De verzekerde kan het standaard pakket vaak uitbreiden of kiezen voor een uitgebreide naturapolis. Tot op zekere hoogte kan de verzekerde dus zelf kiezen welke diensten hij/zij wilt verzekeren, bijvoorbeeld ten aanzien van:

 • Het aantal rouwkaarten
 • Bedankkaarten (wel of geen bedankkaarten)
 • Opbaring (wel of geen)
 • De kist (standaard of luxe)
 • Bloemen (veel/weinig en standaard of luxe)
 • Catering (alleen koffie en cake of uitgebreide catering met allerlei hapjes)
VoordelenNadelen
De nabestaanden zien geen rekening voor de diensten/zaken die vooraf zijn vastgelegd in de verzekering. Alle kosten zijn in principe gedekt.Het idee van een naturaverzekering is dat u gebruikt maakt specifieke uitvaartverzorgers die een samenwerking hebben met de verzekeraar. Uw keuzevrijheid wordt daarmee beperkt.

 

De dekking is waardevast aangezien het gaat om een vergoeding in natura. Indien een uitvaart duurder wordt, ligt het risico niet bij de nabestaanden, maar bij de uitvaartverzekeraar.De nabestaanden hebben weinig keuzevrijheid ten aanzien van de producten en diensten bij de uitvaart. Vooraf wordt bepaald wat is verzekerd en wat niet.

Let op: ook bij een naturaverzekering is er geen verplichting om met verbonden uitvaartverzorgers in zee te gaan, want als verzekerde kunt u ook kiezen voor uitkering van een bedrag. Dit bedrag ligt meestal rond de 3.000 euro en kunt u zelf gebruiken om een uitvaart te regelen, bijvoorbeeld bij een zelfstandige uitvaartverzorger.

Natura sommenverzekering

De natura sommenverzekering is te vergelijken met een kapitaalverzekering. Het verschil is dat bij een natura sommen uitvaartverzekering een som geld wordt uitgekeerd dat alleen mag worden besteed aan uitvaart-gerelateerde diensten en producten. In tegenstelling tot een ‘reguliere’ naturaverzekering zijn de nabestaanden echter wel vrij om zelf te kiezen wie de uitvaart gaat verzorgen en waar de uitgekeerde som geld voor wordt gebruikt. Alle facturen moeten wel worden bewaard, want er moet aangetoond kunnen worden dat het geld is gebruikt voor de uitvaart en niet voor andere zaken.

Het enige wat vooraf wordt bepaald, is de hoogte van het verzekerde bedrag.

VoordelenNadelen
Het uitgekeerde bedrag komt altijd ten goede aan het betalen van de uitvaart.Soms is het wenselijk om een deel van de kosten te besteden aan andere zaken, buiten de uitvaart om. Dit is niet mogelijk.
Dezelfde keuzevrijheid in uitvaartverzorger, diensten en producten als bij een kapitaalverzekering.Net als bij een kapitaalverzekering is het soms lastig om in te schatten of het verzekerde bedrag voldoende is. Indexatie is vaak nodig.

Combinatieverzekering

Ten slotte is er ook nog een zogenaamde combinatie uitvaartverzekering. Deze combineert de eigenschappen van twee soorten polissen. Een deel van de dekking bestaat bijvoorbeeld uit een standaard pakket van diensten (in natura) en een ander deel van de dekking is een som geld die direct naar de nabestaanden gaat (kapitaal). Maar het is vaak ook mogelijk om een natura sommen verzekering te koppelen aan een kapitaalverzekering.

VoordelenNadelen
Maximale flexibiliteit, want de verzekerde bepaalt zelf welk deel natura is en welk deel kapitaal- of sommen is.Heeft verschillende nadelen, afhankelijk van de gekozen combinatie.
Profiteert van de voordelen van de andere soorten polissen.

Het is erg belangrijk om u te verdiepen in de verschillende typen uitvaartpolissen en de voor- en nadelen af te wegen. Bovenaan deze pagina kunt u verschillende soorten verzekeringen met elkaar vergelijken.