Rouw en verlies

Verlies en rouw: stichtingen en organisaties

De hulpwijzer hieronder toont een overzicht van stichtingen, organisaties en hulpverleners die iets kunnen betekenen voor iedereen die een dierbare heeft verloren.

De links zijn voor uw gemak onderverdeeld in verschillende thema’s. Indien u niet direct vindt wat u zoekt, kunt u gebruikmaken van de inhoudsopgave aan de rechterkant.

Lees verder

Het rouwproces

–> Hoe verloopt het rouwproces?

Hoewel iedereen op een andere wijze rouwt, zijn er altijd een aantal fases betrokken bij de rouwverwerking.

–> Zelfhulpmodule rouw

Test zelf in welke fase van het rouwproces u zit en krijg tips en oefeningen om zelfstandig met rouw aan de slag te gaan.

–> Rouwmeter

Met de rouwmeter komt u erachter hoe u tegenover het verlies van een dierbare staat en hoe groot het risico is op onverwerkte of gecompliceerde rouw

–> Verliesverwerking bij kinderen

Kinderen en jongeren verwerken het verlies van een dierbare vaak anders dan volwassenen. Stichting Achter de Regenboog biedt daarom speciale ondersteuning voor kinderen en jongeren, bijvoorbeeld door het organiseren van allerlei activiteiten en een speciale informatie- en advieslijn. Er is ook een forum waar lotgenoten met elkaar in contact kunnen treden.

Verlies van een kind

–> Ouders van een overleden kind

Deze website is opgericht door en voor ouders van een overleden kind. Er wordt ondersteuning, troost en perspectief geboden bij het immense verdriet dat komt kijken bij het verliezen van een kind. Via de site is 1-op-1 contact mogelijk, maar er worden ook gespreksgroepen, contactavonden, workshops en lezingen georganiseerd.

–> Lieve Engeltjes

Lieve Engeltjes is een contactgroep voor iedereen die in zijn leven te maken heeft/krijgt met het verlies van een kind. De site biedt contactgroepen voor verschillende doelgroepen, waaronder ouders die een baby of extreem vroeggeboren kindje hebben verloren. Maar er zijn ook contactgroepen en mailinglijsten speciaal voor vaders, jongeren en grootouders.

–> Troost bij een miskraam

“Dag lief kindje” is een site die steun en troost biedt aan vrouwen die een miskraam hebben gehad of een jong kindje hebben verloren.

–> Herberg Papilio

Herberg Papilio biedt vakanties aan gezinnen waarvan een kind is overleden. Ontspanning en verwerking staat tijdens deze vakanties centraal.

Verlies van een ouder

–> Wie troost mij?

“Wie troost mij” is een initiatief van uitvaartverzekeraar Monuta. De site helpt kinderen bij verwerken van het verlies van een ouder of beide ouders door tips en ervaringen van anderen te delen.

–> Jonge Helden

De stichting jonge helden heeft als doel om te voorkomen dat kinderen en tieners vastlopen na een ingrijpend verlies, bijvoorbeeld het verliezen van een ouder of beide ouders. Dat doet de stichting door het organiseren van lotgenotenprogramma’s, workshops, presentaties en adviesvoorzieningen.

Verlies bij zelfdoding

–> Rouw na zelfdoding

Zelfdoding is een zeer beladen onderwerp. Toch is het essentieel dat er over gepraat wordt en dat er steun is voor de nabestaanden. Gevoelens van schaamte, zelfverwijt kunnen namelijk het rouwproces belemmeren. Rouwnazelfdoding.nl biedt advies en voorlichting voor volwassenen en jongeren.

–> Snap jij het?

Site voor nabestaanden van zelfdoding met name op het gebied van literatuur en lezingen.

Verlies bij ziekte

–> De Wereld van Verschil

Troost en ondersteuning van kinderen, jongeren en volwassenen die een gezinslid dreigen te verliezen of hebben verloren als gevolg van een levensbedreigende ziekte.

–> Iemand zoals ik

Sociaal netwerk waar mensen hun emoties, kennis en ervaringen kunnen uitwisselen, bijvoorbeeld bij het (dreigend) verlies van een dierbare die te maken heeft (gehad) met een chronische of zeldzame ziekte.

Blogs over rouw en verlies

–> Over rouw

Blog van een ervaringsdeskundige, rouwbegeleider en coach over het grip krijgen op het leven bij rouw.

–> 6 blogs over rouw

Een overzicht van zes persoonlijke blogs over verlies en rouw

Hulp bij verliesverwerking

–> Landelijk Steunpunt Rouw (LSR)

Landelijk steunpunt voor nabestaanden en hun omgeving door middel van het geven van informatie, voorlichting en advies in verschillende situaties.

–> Professionele hulpverlening rouw

Via het verwijsbestand van steunbijverlies.nl kunt verschillende vormen van hulp vinden bij rouw, zoals rouwtherapeuten, rouwbegeleiders en vrijwillige rouwverzorgers. Het hulpaanbod is toegespitst op specifieke situaties, bijvoorbeeld individuele begeleiding, hulp bij zelfdoding of hulp bij verlaat verlies.

–> Lentis – omgaan met rouw

Stichting Lentis biedt handvatten die helpen bij het leven en het omgaan met rouw. Daarnaast is het mogelijk om uzelf te testen op de aanwezigheid van psychische klachten

Lotgenotencontact en nazorg

–> Praten over verlies

Pratenoververlies.nl biedt de mogelijkheid om op anonieme en vertrouwelijke wijze te chatten met een deskundige vrijwilliger over een verliessituatie.

–> Stichting ES

Stichting ES (Emotionele Support) biedt online steun aan mensen die het alleen even niet meer aankunnen, bijvoorbeeld na een ingrijpend verlies. Het kan fijn zijn om hier met iemand anoniem en kosteloos over te praten en advies in te winnen hoe u weer grip op het leven kunt krijgen.

Extra

–> Boeken en materialen in verliessituaties

In de wolken biedt brochures, boeken en andere materialen die speciaal zijn ontwikkeld voor kinderen en volwassen die te maken krijgen met een verliessituatie bij zichzelf of anderen. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende rouw doelgroepen, bijvoorbeeld mensen met een beperking, jonge kinderen en docenten.

–> Gedichten over rouw en verlies

Een gedicht kan helpen bij het omgaan met emoties. Troost voor tranen heeft een overzicht van zelfgemaakte- en uitgekozen gedichten van bezoekers naar aanleiding van een verlies. De site biedt dus ook de mogelijkheid om zelf een gedicht toe te voegen.

–> Films en documentaires over rouw

De bovenstaande link biedt een overzicht van ingrijpende en interessante films en documentaires over de dood en het rouwproces.