70 procent huisdieren krijgt ‘menselijke’ uitvaart

Van alle overleden huisdieren in 2019 kreeg 70 procent een menselijke uitvaart. Dat blijkt uit berichtgeving van Uitvaart.nl.

Maar hoe ziet zo’n dierenuitvaart er uit? Vaak gaat er behoorlijk persoonlijk aan toe: er wordt een crematie of begrafenis gedaan, inclusief afscheidsplechtigheid, muziek, bloemen en foto’s.

Op Uitvaartverzekering.nl staat meer informatie over een uitvaart voor een huisdier.

Destructie

Vroeger was het nog gebruikelijk om je overleden huisdier achter te laten bij de dierenarts of weg te brengen naar een destructiebedrijf. Geen uitvaart dus, maar een effectieve vernietiging van de stoffelijke resten.

In 2000 was destructie nog heel gebruikelijk: het werd in 70 procent van de gevallen gedaan. “Dat is goedkoop, maar erg onpersoonlijk”, verklaart Bart Koenraadt van Uitvaartverzekering.nl. “De liefde die mensen tegenwoordig voor hun huisdier hebben, lijkt groter dan vroeger. Een crematie of begrafenis met een afscheidsplechtigheid is veel intiemer dan je harige vriend achter te laten bij de dierenarts.”

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering voor huisdieren? “Ook die zijn er al”, licht Koenraadt toe. “Het aantal aanbieders is nog beperkt, maar wie weet wat de toekomst ons brengt”.

Er zijn al wel tientallen uitvaartondernemingen voor huisdieren. Vooral voor katten, honden en paarden is er veel vraag.