Alleen in Japan: uitvaart voor robots

Een elektronicareparateur in Japan organiseert uitvaarten voor robothonden, inclusief een traditionele boeddhistische ceremonie in een oude tempel. Net als bij echte begrafenissen gaan de diensten gepaard met muziek, zang en een eventuele toespraak om de laatste eer te bewijzen.

AIBO

In 1999 begon Sony met het produceren van zogenaamde Artificial Intelligence Bots (AIBO’s). Hier werden er maar liefst 150.00 van verkocht binnen 7 jaar. Zo’n AIBO is niet te vergelijken met speelgoed. Het gaat namelijk om een intelligent mechanisch dier dat vloeiende bewegingen kan uitvoeren en te trainen is. Het elektronische diertje kon zelfs zijn baasje ‘leren kennen’ en hondengedrag vertonen.

Geen onderhoud

Een aantal jaren gelden stopte Sony echter met het onderhouden van robothonden en het uitbrengen van updates. Dat betekende voor de eigenaars dat hun hondje op termijn zou ‘sterven’. Toegewijde eigenaars gingen wanhopig op zoek naar ondersteuning voor hun robotdier, maar vaak tevergeefs. Veel eigenaars hebben in de loop van jaren zo’n sterke band opgebouwd met hun robothuisdier dat er een wens bestond om er afscheid van te nemen.

Idee

Een reparateur van elektronica in Japan sprong hier slim op in: hij kwam met het unieke idee om afgedankte AIBO’s in te zamelen, zodat nieuwere modellen via het uitwisselen van onderdelen weer goed konden functioneren.

Voor de afgedankte AIBO’s werd een uitvaartdienst georganiseerd. Volgens een hoofdpriester komt het bewijzen van de laatste eer aan niet-levende voorwerpen zelfs overeen met de boeddhistische leer.