Uitvaartzaken

Rouwstoet

Een rouwstoet bestaat uit de lijkwagen en de volgauto’s van de nabestaanden. De lijkwagen gaat altijd voorop in de uitvaartstoet.

In dit dossier bespreken we of (en wanneer) een rouwstoet voorrang heeft.

Lees verder

Wat is een rouwstoet?

Een rouwstoet is een georganiseerde optocht van voertuigen en/of mensen die gezamenlijk en in een langzame, respectvolle manier van de locatie van de rouwdienst naar de begraafplaats of het crematorium bewegen ter ere van iemand die is overleden.

De rouwstoet rijdt doorgaans van de plek van opbaring naar het uitvaartcentrum of de begraafplaats. Soms rijdt de rouwstoet tweemaal, bijvoorbeeld eerst naar de afscheidsplechtigheid in de kerk en vervolgens naar de begraafplaats. Een uitvaartbegeleider loopt soms (in het begin en het eind) een stukje voor de stoet uit.

Wat zijn de regels bij een uitvaartstoet?

Als u een rouwstoet tegenkomt, bent u respectvol: toeter niet en ga er niet tussen zitten. Daarnaast heeft u mogelijk geen voorrang meer, zoals u dat in normaal verkeer wel gewend bent.

Voor een uitvaartstoet gelden namelijk specifieke verkeersregels en voorrangsregels.

Rouwstoet heeft voorrang

Wanneer heeft de lijkwagen en rouwstoet voorrang?

Rouwstoet voorrang
  1. Als weggebruiker moet u op een gelijkwaardige kruising voorrang verlenen aan de volgauto’s van een rouwstoet. Het maakt niet uit van welke kant de rouwstoet komt, of de rouwstoet rechtdoor gaat of afslaat (deze regel geldt niet bij zwaailichten en sirenes).
  2. Let op: de uitvaartstoet heeft op een gelijkwaardig kruispunt pas voorrang als het eerste voertuig (de lijkwagen) over het kruispunt is of linksaf is gegaan. Als de uitvaartstoet het kruispunt nadert hebben de bestuurders van rechts voorrang, net als normaal.
  3. Bij zebrapaden heeft de rouwstoet tevens voorrang voor alle voetgangers.
  4. Bij bussen die vertrekken vanuit de bushalte heeft de rouwstoet altijd voorrang.

Rouwstoet heeft geen voorrang

Wanneer heeft de lijkwagen en rouwstoet geen voorrang?

  1. Op kruispunten met verkeerslichten gelden de normale verkeersregels. De lijkwagen en volgauto’s moeten gewoon stoppen voor een rood verkeerslicht.
  2. Op voorrangswegen of rotondes gelden de normale verkeersregels.

Vlag

De bovenstaande regels gelden echter alleen als de rouwauto en volgauto zijn uitgerust met speciale vlaggen aan de linkerkant en rechterkant op de auto. De vlaggen zijn zwart en hebben witte reflecterende strepen. De vlaggen zorgen er voor dat de rouwstoet duidelijk herkenbaar is.

Verder belangrijk:

Het gebruik van deze vlaggen in de begrafenisstoet is niet verplicht. En in de praktijk krijgt een rouwstoet zonder vlaggen meestal ook voorrang van andere weggebruikers. Dit is uit respect voor de medemens, maar niet wettelijk vastgelegd.

Wat moet u weten als u in een rouwstoet rijdt?

Als u in een rouwstoet rijdt, is het handig als u op de hoogte bent van alle verkeersregels, voorrangsregels en gebruiken.

Naaste familie vooraan

Het is gebruikelijk dat de naaste familie vooraan rijdt in de rouwstoet.

Auto’s rijden dichter op elkaar

Het is gebruikelijk om in een rouwstoet dicht op elkaar te rijden. Op de snelweg laat u bewust geen ruimte voor andere auto’s om tussen te voegen. Zorg ervoor dat u in de stoet blijft. Andere voertuigen zullen u (waar nodig) voorrang verlenen.

Snelheid ligt lager

In een uitvaartstoet rijdt u een stuk langzamer dan in normaal verkeer. U zult zien dat de lijkwagen langzaam accelereert en beneden de maximumsnelheid blijft:

  • Binnen de bebouwde kom, waar u normaal 50 km/h rijdt, rijdt u in een rouwstoet meestal rond de 40 km/h.
  • Op provinciale wegen waar u normaal 80 km/h rijdt, rijdt u in een rouwstoet zo’n 60 – 70 km/h.
  • Op de snelweg rijdt u in een rouwstoet maximaal 90 km/h.

Bochten en drempels worden verder veel voorzichtiger genomen uit respect voor de overledene en nabestaanden.

Vlaggen worden verzameld

Alle vlaggen worden bij aankomst verzameld door de uitvaartbegeleider.

Rouwstoet en lijkwagen opties

Voor de rouwstoet en lijkwagen zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Lijkwagen en limousine: het is mogelijk om de familieleden achter de lijkwagen te laten vervoeren in een (zwarte) limousine.
  • De duurzame optie, bijvoorbeeld een lijkwagen met daarachter een elektrisch busje met de familieleden.
  • Geen rouwstoet: de opbaring en plechtigheden vinden op één centrale locatie plaats.