Uitvaartzaken

Uitvaartfotograaf

Steeds meer nabestaanden kiezen ervoor om de uitvaart op foto vast te leggen. Dat kan een belangrijk onderdeel vormen bij het herinneren van een overleden dierbare. De dag van de uitvaart gaat namelijk vaak in een roes voorbij.

Lees verder

In dit dossier

In dit dossier wordt besproken

  • Waarom je zou kiezen voor een uitvaartfotograaf
  • Waar je geschikte uitvaartfotograven kunt vinden
  • Of uitvaartfotografie wordt vergoed door een uitvaartverzekering
  • Welke voorwaarden kunnen gelden en welk type verzekering de meeste keuzevrijheid geeft

Lees dus snel verder.

Waarom een uitvaartfotograaf?

De uitvaartfotograaf is nog niet zo bekend. Daarom worden vaak kennissen of familieleden van de overledene ingeschakeld om foto’s te nemen.

U zou wellicht denken dat het nemen van foto’s tijdens een begrafenis of crematie niet zo moeilijk is, maar dat is een misvatting. Omdat deze dag een emotionele lading heeft, is het juist beter om een professional in te schakelen. En wel om meerdere redenen. Dat heeft te maken met de volgende elementen:

Via Google Maps vind u eenvoudig een uitvaartfotograaf in uw omgeving.

Licht

Licht is één van de meest belangrijke aspecten bij het maken van een geslaagde foto. Het is doorgaans vrij donker in de kerk of bij het crematorium wat ervoor zorgt dat de foto’s al snel korrelig, onderbelicht of van slechte kwaliteit worden. Een flitser is dan geen goede optie, omdat dit storend kan werken. Uitvaartfotografen maken gebruik van lichtgevoelige lenzen van hoge kwaliteit waardoor een flitser niet nodig is. Dit soort uitrusting is normaliter niet te vinden bij een amateurfotograaf.

Geluid

Tijdens het zoomen, scherpstellen en fotograferen, maakt de camera allerlei (klik)geluiden. Op goede camera’s zijn uiteraard mogelijkheden om deze geluiden uit te schakelen, maar dit wordt vaak vergeten en kan daarom irritaties opwekken tijdens de uitvaartplechtigheden. Een uitvaartfotograaf weet precies hoe hij deze geluiden kan uitschakelen, zodat de plechtigheid niet wordt verstoord.

Gemis van steun

Als één van de naaste vrienden of familieleden van de overledene wordt ingeschakeld om te fotograferen, is de kans aanwezig dat de partner van de fotograaf de steun van haar/zijn partner mist. Achteraf hoort de amateurfotograaf van zijn/haar partner hoe zeer zijn/haar steun werd gemist. Dit wilt u natuurlijk voorkomen.

Omgaan met emoties

Voor een fotograaf die geen emotionele band heeft met de familie is het gemakkelijker om foto’s te maken dan voor een amateurfotograaf uit de familiekring. Een amateurfotograaf zal het mogelijk te intiem vinden om foto’s te maken van mensen die verdriet voelen en tonen. Na de crematie of begrafenis zal dan blijken dat er eigenlijk iets ontbreekt aan de fotorapportage.

Uitvaartverzekering (vergoeding)

Heeft u al een uitvaartverzekering? Dan staat in de voorwaarden van uw polis waar uw nabestaanden de uitkering voor kunnen gebruiken en of ze volledige keuzevrijheid hebben.

Gaat u een uitvaartverzekering afsluiten of stapt u over van verzekeraar? Dan kan de onderstaande informatie van pas komen. Niet alle soorten uitvaartverzekeringen bieden namelijk de keuzevrijheid om een uitvaartfotograaf te bekostigen met de uitkering van de verzekering.

Uitvaartfotografie keuzevrijheid uitvaartverzekering

Kapitaalverzekering

Keuzevrijheid: volledig

Bij een kapitaalverzekering mogen de nabestaanden zelf bepalen waar ze het geld van de verzekering voor gebruiken. Er is dus volledige vrije keuze wat betreft de besteding van het uitgekeerde bedrag, bijvoorbeeld voor uitvaartfotografie.

Sommenverzekering

Keuzevrijheid: groot, maar raadpleeg voorwaarden

Bij een sommenverzekering vergoedt de uitvaartverzekeraar de kosten voor zaken rondom de uitvaart. De dekking is alleen bedoeld voor de uitvaart en niet voor randzaken. Voordat u een sommenverzekering afsluit, is het daarom handig om te informeren of de kosten van de uitvaartfotograaf ook worden gedekt.

Naturaverzekering

Keuzevrijheid: geen tot beperkt

Bij een naturaverzekering is vooraf een vast pakket aan producten en diensten verzekerd voor de crematie of begrafenis. De kans is nihil dat hier ook de kosten van een uitvaartfotograaf bij zitten.

Combinatieverzekering

Keuzevrijheid: gedeeltelijk

Een combinatieverzekering kenmerkt zich door gedeeltelijke keuzevrijheid. Een deel van de dekking is op basis van een kapitaaluitkering. Een ander deel is in natura verzekerd. Het vrij besteedbare deel kan door de nabestaanden zelf worden ingevuld voor het bekostigen van de uitvaartfotograaf.

Bekijk ook: uitvaartverzekering vergelijken

Deposito

Als u een uitvaartverzekering niet zinvol vindt, kunt u ook kiezen voor een uitvaartdeposito. Dat is een fonds waarin u eenmalig of in meerdere keren een bedrag stort. Bij overlijden komt dit geld plus rente vrij en kan dit gebruikt worden om de uitvaart te bekostigen.