Afkoop uitvaartpolissen onder de loep genomen

Als u uw uitvaartpolis wilt opzeggen dan kunt u de verzekering soms afkopen. De verzekering wordt dan stopgezet en u krijgt een percentage van de ingelegde premie terug. De hoogte van de afkoopwaarde is afhankelijk van het type polis en de huidige looptijd van de verzekering.

Op zaterdag 24 maart besteedt het consumentenprogramma Kassa op NPO 1 aandacht aan het afkopen van uitvaartvaartpolissen. Tijdens de uitzending zal de woordvoerder van DELA, Edzo Doeve, in de uitzending uitleg geven over het onderwerp.

Hoe werkt het?

Bij de afkoop van een uitvaartverzekering gebeurt het volgende:

  1. De verzekering komt te vervallen
  2. U hoeft geen premie meer te betalen
  3. De verzekeraar berekent de afkoopwaarde van de verzekering
  4. Dit bedrag wordt overgemaakt naar de verzekerde

Hoogte afkoopwaarde

De afkoopwaarde is meestal fors lager dan het verzekerde bedrag en vrijwel altijd lager dan de tot dusver overgemaakte premie. Dit komt omdat de verzekeraar bij de afkoop administratieve kosten in rekening brengt die er nog vanaf worden getrokken.

Kortom, financieel gezien is het afkopen van een uitvaartverzekering niet gunstig, tenzij u het geld hard nodig heeft voor andere zaken.

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering is het doorgaans nog complexer om een uitvaartverzekering af te kopen. Dit komt omdat er geen bedrag is verzekerd, maar een pakket aan producten en diensten. Het berekenen van een afkoopwaarde is dan niet mogelijk.

Afkopen van een naturaverzekering is dan ook alleen in uitzonderlijke situaties mogelijk, bijvoorbeeld als de verzekerde permanent naar het buitenland verhuist en de verzekering niet langer wordt voortgezet.

Premievrij maken van een naturaverzekering is wel een optie die wordt toegepast. U stopt dan met premie betalen, maar de verzekering blijft wel actief. Aan de hand van de ingelegde premie wordt bepaald welke waarde de verzekering ongeveer heeft.