Meer uitvaarten voor doodgeboren kinderen

Nederlanders organiseren steeds vaker een uitvaart voor kinderen die levenloos geboren worden of bij de geboorte overlijden. Dat zegt het Verbond van Verzekeraars. Die baseert zich op cijfers van DELA en Ardanta, twee grote uitvaartverzekeraars in Nederland.

DELA ziet sinds 2013 zelfs een verdubbeling van het aantal uitvaarten. “Vanaf het prille begin van een zwangerschap maakt een kind immers al onderdeel uit van het gezin”, verklaart directeur van DELA, Edzo Doeve. DELA organiseert jaarlijks ruim 150 uitvaarten voor te vroeg geboren of levenloos geboren baby’s.

24 weken

In de Wet op de Lijkbezorging staat dat een kind dat na 24 weken zwangerschap komt te overlijden, altijd begraven of gecremeerd moet worden. Maar uitvaartverzekeraars hebben afgesproken om dit al vanaf 20 weken te doen en hiervoor een automatische dekking aan te bieden via de uitvaartpolis.

Voorafgaand aan de uitvaart wordt het te vroeg geboren kind vaak in water gelegd, omdat het er dan beter uit ziet.

Kinderen meeverzekerd

Baby’s die in de buik van hun moeder zijn dus al vanaf 20 weken zwangerschap tot de eerste 30 of 60 dagen na de geboorte automatisch meeverzekerd via de uitvaartverzekering van de ouders. De dekking is wel vaak lager dan de uitkering van de ouders, maar genoeg om een fors deel van de kosten te dekken.

Bron: RTL