Uitvaart niet te betalen? Bijzondere bijstand soms mogelijk

Mensen die door de coronacrisis problemen hebben bij het betalen van een uitvaart kunnen in sommige situaties aanspraak maken op de bijzondere bijstand. Dat stellen de burgemeester en wethouders in de gemeente Leeuwarden.

Islamitische uitvaart

De bijzondere bijstand is bedoeld voor mensen die vanwege financiële redenen de uitvaart echt niet kunnen betalen. Dat komt bijvoorbeeld als de overledene niet is verzekerd en er geen spaargeld is opgebouwd om de uitvaart te bekostigen. Omdat de uitvaartondernemer toch betaald moet worden, kan de gemeente soms bijspringen.

Schrijnende situaties

Het gaat vaak om schrijnende situaties. Denk aan families met een Marrokaanse achtergrond die een dierbare hebben verloren, in Marakko grafrechten hebben betaald, maar vanwege beperkingen daar niet naartoe kunnen voor de uitvaart. Dit dwingt hen tot een veel duurdere islamitische begrafenis in Nederland. Maar daarvoor is vaak onvoldoende geld.

Beoordeling

Uiteraard komen deze families niet zomaar in aanmerking voor financiële steun. Er gaat een strenge beoordeling aan vooraf.

“Bij de beoordeling van de aanvraag wordt er naast de gebruikelijke regels ook rekening gehouden met bijzondere omstandigheden en wordt er waar nodig zoveel mogelijk gewerkt op basis van maatwerk”, aldus de gemeente Leeuwarden.

Tussen de 2.500 en 5.000 euro

Naast Leeuwarden is de bijzondere bijstand ook beschikbaar in andere Nederlandse gemeenten. De hoogte van de steun verschilt overigens wel en ligt tussen de 2.500 en 5.000 euro.