Helft Nederlanders geen benul over inhoud uitvaartverzekering

De helft van alle Nederlanders met een uitvaartverzekering weet niet waar ze voor verzekerd zijn of hoe hoog de dekking is. Vooral jongeren (69 procent) en vrouwen (54 procent) zijn zich niet bewust van hun eigen uitvaartpolis. Dat blijkt uit een onderzoek van uitvaartverzekeraar Monuta onder ruim 2.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Ongeveer driekwart van alle Nederlanders uit het onderzoek heeft een uitvaartverzekering. De rest van de Nederlanders verwacht tegen die tijd een andere oplossing te hebben om de kosten te dekken.

Geen idee over kosten

Hoewel 43 procent van de Nederlanders geen idee heeft wat de kosten voor een crematie of begrafenis zijn, wil 80 procent van de Nederlanders voorkomen dat nabestaanden op moeten draaien voor de kosten.

Vooral ouderen (88 procent) wil niet dat de kinderen of nabestaanden moeten opdraaien voor hun kosten. Jongeren zijn hier veel minder mee bezig: 56 procent denkt niet na over de financiële middelen die nodig zijn bij een toekomstige uitvaart.

Gemiddelde kosten

Mensen die wel weten waar ze voor verzekerd zijn, geven aan voor gemiddeld 6.777 euro verzekerd te zijn. Bij jongeren is de gemiddelde uitkering van de verzekering lager (5.463 euro). Bij de leeftijdscategorie 26 tot 35 jaar ligt dit op 7.790 euro.

In werkelijkheid kost een uitvaart tussen de 6.500 en 11.000 euro, afhankelijk van de wensen.

Bewust verzekerd campagne

Monuta wil verzekerden meer bewust maken van de kosten van een uitvaart en de dekking van de uitvaartverzekering.

De verzekeraar is daarom begonnen met de Bewust Verzekerd Campagne.