Dit zijn de 3 grootste valkuilen bij het kiezen van een uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering bent u verzekerd tegen de kosten die komen kijken na uw overlijden, zoals opbaring, de uitvaartkist, de afscheidsplechtigheid en de daadwerkelijke begrafenis of crematie.

Toch is niet iedere uitvaartverzekering hetzelfde. Sterker nog, er kunnen flinke verschillen zitten tussen polissen en verzekeraars. Bent u van plan om een uitvaartverzekering af te sluiten, voor uzelf en/of voor uw partner en kinderen?

Trap dan niet in één van deze drie valkuilen:

1. Geen inschatting maken van de uitvaartkosten

Voordat u een uitvaartverzekering gaat afsluiten, is het slim om een goed beeld te krijgen van de kosten die komen kijken bij uw uitvaart. Daarmee voorkomt u dat u zichzelf onnodig goed verzekerd of juist onderverzekerd.

Zet op papier welke wensen en eisen u heeft, bijvoorbeeld ten aanzien van het soort uitvaart (begrafenis of crematie), opbaring, de rouwstoet, de afscheidsplechtigheid, de kist, catering, etcetera.

De keuzes die u maakt hebben invloed op de kosten.

3 voorbeelden van keuzes waar u bij stil kunt staan:

  1. Wilt u een simpele crematie of juist een begrafenis met een eigen graf bij een specifieke protestantse begraafplaats?
  2. Wat voor kist wenst u: een milieuvriendelijke kist, een luxe kist of de meest simpele kist?
  3. Wilt u een rouwadvertentie in de lokale of regionale krant of alleen rouwkaarten voor de genodigden?
  4. Wilt u dat uw familie na uw overlijden bijvoorbeeld nog een afscheidsdiner kan hebben samen?

Vindt u het lastig om de kosten in uw situatie in te schatten? Dan kunt u gebruik maken van onze handige berekenhulp.

2. Een niet-waardevaste dekking kiezen

De grootste fout die mensen maken bij het kiezen van een uitvaartverzekering is om de dekking niet te indexeren. Dat betekent dat de verzekering niet waardevast is en dus niet meestijgt met de inflatie en de daadwerkelijke kosten van een uitvaart.

Bij een niet-waardevaste uitvaartverzekering komen uw nabestaanden mogelijk voor een verrassing te staan als u komt te overlijden, omdat de uitkering van uw polis niet hoog genoeg is om uw uitvaart te bekostigen.

Bart Koenraadt (Uitvaartverzekering.nl)

Een crematie of begrafenis kost nu rond de 7.000 tot 9.000 euro. U kunt zich voorstellen dat dit bedrag over 30 of 40 jaar (of wanneer u komt te overlijden) veel hoger is. Het is daarom slim om de uitkering van de uitvaartverzekering te laten meebewegen met de prijsstijging van de uitvaart. Dat betekent wel dat u ieder jaar ietsje meer premie gaat betalen.

3. Een verzekering zonder keuzevrijheid afsluiten

Sommige uitvaartverzekeringen zijn wellicht voordelig in premie, maar bieden weinig tot geen keuzevrijheid. Dat kan vervelend zijn voor uw nabestaanden, zeker als zij uw uitvaart op een bepaalde manier willen vormgeven maar dit niet is verzekerd.

De naturaverzekering biedt de minste keuzevrijheid. Bij dit type polis is vooraf bepaald welke producten en diensten zijn gedekt, bijvoorbeeld:

  • Opbaring
  • Rouwstoet
  • Een standaard grafkist
  • Een standaard hoeveelheid bloemen van bloemist X of Y
  • Een afscheidsplechtigheid via crematoria van uitvaartondernemer A
  • Koffie of thee na de uitvaart

Als uw nabestaanden willen afwijken van dit pakket, bijvoorbeeld als ze een uitvaartmuzikant willen inhuren voor de ceremonie, dan zullen zij dit zelf moeten bekostigen. Dat is misschien niet wenselijk.

Sluit dus alleen een naturaverzekering af als u zeker weet dat u niet wilt afwijken van het vooraf bepaalde pakket .

Verzekering in geld

Een optie om alles toch flexibel te houden is om altijd een bepaald gedeelte ‘in geld’ te verzekeren zodat uw nabestaanden altijd iets extra’ kunnen regelen voor bij of na uw uitvaart.

Een kapitaalverzekering biedt de meeste keuzevrijheid:

  • U kiest vooraf zelf welk bedrag u wilt verzekeren, bijvoorbeeld 8.000 euro.
  • Na uw overlijden krijgt de aangewezen begunstigde een geldbedrag op zijn/haar rekening gestort.
  • De nabestaanden kunnen zelf een uitvaartondernemer inschakelen en de uitvaart regelen op de manier die u had gewenst of zij bij u vinden passen.
  • Geld wat overblijft kunnen zij naar eigen wens invullen, bijvoorbeeld voor rouwbegeleiding, bloemen op uw grafmonument of een diner met de familie.