Yarden opnieuw in financiële nood

Uitvaartverzekeraar Yarden zit opnieuw in financiële problemen. Tegenvallende beleggingsresultaten van staatsobligaties hebben het eigen vermogen van de verzekeraar fors doen verlagen. Daarom kan het bedrijf niet aan al haar financiële verplichten voldoen, staat in het jaarverslag van Yarden.

Het is niet de eerste keer dat de uitvaartverzekeraars in het nieuws komt. In 2020 heeft de verzekeraar vanwege financiële problemen de uitkering van maar liefst 380.000 uitvaartpolissen moeten bevriezen. Dat zorgde toen voor veel ophef bij klanten met verscheidene rechtszaken als gevolg.

Opnieuw gesprekken over overname

Volgens bronnen is Yarden opnieuw in gesprek gegaan met DELA voor een mogelijke overname. Dat is opvallend, want kortgeleden zag DELA nog af van de overnameplannen, omdat de verzekeraar vreesde dat de slechte financiële situatie bij Yarden nog lang zou aanhouden. Er was destijds namelijk een juridisch conflict gaande tussen verzekerden van Yarden en Yarden zelf.

Buffers onder het minimum

De wettelijke buffers van Yarden zijn gezakt naar 87 procent, wat ver onder het noodzakelijke minimum van 100 procent is. Dit betekent dat de verzekeraar een officieel herstructureringsprogramma heeft moeten indienen bij de Nederlandsche Bank. Yarden verkoopt daarom geen nieuwe verzekeringen en moet veel werknemers gaan ontslaan. Alleen op deze manier kan namelijk worden gegarandeerd dat polishouders recht blijven houden op hun uitkering.

Mocht Yarden worden overgenomen, bijvoorbeeld door DELA, dan kunnen de buffers snel herstellen naar een gezond niveau.